وصیت نامه امام علی(ع)

تحف العقول-ترجمه جعفرى   سفارشات امیر مؤمنان - هنگام وفات - به امام حسن علیهما السلام ..... ص : 179

سفارشات امیر مؤمنان- هنگام وفات- به امام حسن علیهما السّلام‏

مؤلّف کتاب گوید <<از آن سفارشات باندازه‏اى که نیاز کتاب بود به رشته تحریر درآوردیم >>

این وصیّت نامه‏ایست که على بن أبى طالب بدان وصیّت مى‏کند، افراد با ایمان را سفارش نموده است به گواهى دادن به اینکه معبودى جز «اللَّه» سزاوار پرستش نیست، یگانه است و شریک ندارد، و گواهى به اینکه محمّد بنده و فرستاده اوست، که خداوند او را به راهنمائى و دین حقّ فرستاد تا بر همه ادیان پیروزش بنماید هر چند که مشرکان آن را خوش ندارند. و سلام و درود خدا بر محمّد باد. زان پس [گویم:] نماز من و عبادتهاى من، و زندگانى من و مرگ من؛ همه براى خدا؛ پروردگار جهانیان است، که او را شریکی نیست، و مرا به این [آئین‏] فرمان داده‏اند، و من‏

                        تحف العقول-ترجمه جعفرى، ص: 180

نخستین مسلمانم. [سوره انعام (6)، آیه 162 و 163]  سپس اى حسن، من تو و تمام فرزندان و خانواده‏ام و هر کس از اهل ایمان که نامه‏ام به او برسد را به تقوا و ترس از خداوندى که پروردگار ماست سفارش مى‏کنم. و مرگ شما را فرا نرسد مگر در حالتى که مسلمان باشید،«    و به ریسمان الهى چنگ زنید و پراکنده مشوید»        [سوره آل عمران (3)، آیه 103]، زیرا که من خود از رسول خدا صلّى اللَّه علیه و اله و سلّم شنیدم مى‏فرمود :  

«آشتى دادن میان مردمان بهتر است از همه نماز و روزه» «منظور نماز و روزه مستحبی است» و آنچه دین را تباه ساخته و از بین ببرد همانا فتنه‏انگیزى میان مردمان است. و لا قوّة إلّا باللَّه به اقوام و خویشان خود توجّه کنید و با ایشان معاشرت کنید و پیوند نمائید تا خداوند [در روز قیامت‏] حساب را بر شما آسان گرداند.

خدا را! خدا را! در باره یتیمان، مبادا آنان در حضور شما [در اثر عدم رسیدگى‏] از بین روند! زیرا که من خود از رسول خدا صلّى اللَّه علیه و اله و سلّم شنیدم که مى‏فرمود:

 «هر کس فرد یتیمى را نگهدارى کند تا بى‏نیاز گردد خداوند به این خاطر بهشت را بر او واجب سازد، همچنان که براى خورنده مال یتیم دوزخ را واجب ساخته».

خدا را! خدا را! در باره توجّه به قرآن! نکند دیگران در فهم آن بر شما پیشى گیرند.

خدا را! خدا را! رعایت حال همسایگان را بنمائید که سفارش‏شده پیامبر شمایند، پیوسته بدیشان سفارش مى‏فرمود تا جایى که گمان بردیم بزودى سهمیه‏اى از ارث بر ایشان قرار خواهد داد.

خدا را! خدا را! در باره خانه پروردگارتان، از خود خالى مگذارید تا در این سرا ماندگارید، که اگر متروک بماند مهلت داده نخواهید شد. و کمترین بهره و سودى که نصیب حاجّ مى‏گردد آمرزش گناهان گذشته او مى‏باشد.

خدا را! خدا را! در مورد نماز، که آن بهترین کردار و ستون دین شماست.

خدا را! خدا را! در زکات، زیرا پرداخت آن غضب الهى را فرو نشاند.

خدا را! خدا را! در انجام روزه ماه رمضان، زیرا روزه داشتن آن براى شما همچون سپرى باشد از آتش دوزخ.

خدا را! خدا را! در رعایت حال نیازمندان و مستمندان، آنان را در زندگى‏

                        تحف العقول-ترجمه جعفرى، ص: 181

خود شریک سازید، خدا را! خدا را! در باره جهاد، به مال و جان و زبانهاتان، همانا تنها دو [نوع‏] مرد به جهاد پردازند: امام هدایت شده، یا فرد طرفدارش که پیروى از هدایت او مى‏کند.

خدا را! خدا را! در رعایت حال اولاد پیامبرتان، نکند در حضور شما ستم شوند، در حالى که شما قادر به دفع ستم از ایشان باشید، خدا را! خدا را! در باره اصحاب پیامبرتان همانها که نه بدعتى گذاردند و نه بدعت‏گذارى را پناه دادند، که رسول خدا صلّى اللَّه علیه و اله و سلّم در باره ایشان سفارش فرمود، و بر بدعت گزارشان؛ چه اصحاب و چه دیگران و پناه دهندگان به ایشان لعنت فرستاد، خدا را! خدا را! در باره زنان و بردگانتان، زیرا آخرین سخنى که پیامبرتان بدان سفارش نمود این فرمایش بود که: «من شما را به [رعایت حال‏] دو گروه ناتوان؛ زنان و بردگان، سفارش مى‏کنم»، نماز! نماز! نماز! در راه خدا از سرزنش هیچ ملامتگرى مهراسید و بیم مکنید، تا خداوند شما را از قصد سوء و ستم دیگران نجات دهد. به مردم سخن خوش و نیک بگوئید، همان گونه که خداوند دستورتان داده است. امر به معروف و نهى از منکر را وامگذارید، که در صورت ترک آن خداوند بدترین شما را حکمرانتان مى‏کند، سپس هر چه بر آنان نفرین کنید مستجاب نگردد.

بر شما باد: به یک دیگر پیوستن، و به هم بخشیدن، و به سوى هم شتافتن. و از کردارى همچون: قطع رابطه و روى گردانیدن و جدائى از هم برحذر باشید! « و یک دیگر را بر نیکوکارى و پرهیزگارى یارى دهید، و یار یک دیگر به گناهکارى و ستم بر دیگران مباشید، و از خدا پروا کنید که خدا سخت کیفر است». [سوره مائده (5)، آیه 2] خداوند نگهدار شما خاندان باشد و حقوق پیامبرتان را در حقّ شما حفظ فرماید، شما را به خدا مى‏سپارم و سلام و رحمت و برکات الهى را بر شما مى‏فرستم. سپس پیوسته مى‏گفت: «لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ» تا اینکه درگذشت و دار فانى را بدرود گفت.